
Haaveiletko kesäisistä häistä tunnelmallisessa ravintolassa? Juhlan järjestäminen upeissa puitteissa on monen hääparin toiveena, mutta budjettia suunnitellessa on hyvä tietää mitä kaikkea kustannuksiin sisältyy. Suomessa ravintolassa järjestettävien kesähäiden kustannukset vaihtelevat merkittävästi vierasmäärän, tarjoilujen laajuuden ja erikoistoiveiden mukaan. Kattavan hääjuhlan järjestäminen ravintolassa maksaa tyypillisesti 3000-15000 euroa, riippuen vieraiden määrästä sekä valituista tarjoiluista ja lisäpalveluista. Pienemmät, intiimimmät tilaisuudet asettuvat hintahaarukan alapäähän, kun taas laajemmat juhlat vaativat suurempaa budjettia.
Paljonko maksaa kesähäät ravintolassa?
Kesähäiden järjestäminen ravintolassa on suosittu vaihtoehto monille pareille, jotka arvostavat vaivattomuutta ja ammattimaisuutta. Kesäsesonki on häiden kulta-aikaa Suomessa, mikä heijastuu osittain myös hinnoitteluun. Vuonna 2024 ravintolahäiden kustannuksiin vaikuttavat useat tekijät: sijainti, ravintolan taso, vierasmäärä, menu ja lisäpalvelut.
Kesähääjuhlan järjestäminen laadukkaassa ravintolassa kustantaa keskimäärin 3000-15000 euroa kokonaisuudessaan. Pienemmät, noin 30 hengen häät ovat järjestettävissä edullisemmin, kun taas yli sadan vieraan tilaisuus nostaa budjettia merkittävästi. Hintaan vaikuttaa olennaisesti myös se, kuinka kattavan paketin haluat – pelkkä ruokailu on luonnollisesti edullisempi kuin kokonaisvaltainen hääjuhla juomineen ja somistuksineen.
Mistä ravintolahäiden kokonaiskustannus muodostuu?
Ravintolahäiden budjettia suunnitellessa on tärkeää ymmärtää, mistä kokonaiskustannus rakentuu. Häiden järjestäminen laadukkaassa ravintolassa sisältää useita kustannustekijöitä, jotka kannattaa huomioida etukäteen.
Kustannuserä | Osuus kokonaisbudjetista | Tyypillinen hintahaarukka |
---|---|---|
Tilavuokra | 10-20% | 500-2000€ |
Ruokatarjoilu | 40-50% | 45-90€/hlö |
Juomatarjoilu | 15-25% | 20-40€/hlö |
Henkilökunta | 5-10% | Usein sisältyy pakettiin |
Somistus | 5-15% | 300-1500€ |
Lisäpalvelut | 5-15% | Vaihtelee toiveiden mukaan |
Tilavuokraan vaikuttaa merkittävästi ajankohta – kesälauantait ovat kysytyimpiä ja siten usein kalleimpia. Ruokatarjoilun hinta määräytyy menun tason ja monipuolisuuden mukaan. Juomatarjoilu voi olla yksi merkittävimmistä menoista, erityisesti jos tarjolla on koktaileja tai samppanjaa. Henkilökunnan kustannukset sisältyvät usein ravintolan peruspakettiin, mutta lisätunnit voivat tuoda lisäkustannuksia.
Somistuskulut vaihtelevat suuresti riippuen siitä, kuinka paljon teet itse ja kuinka näyttävää kokonaisuutta tavoittelet. Lisäpalveluihin voi kuulua esimerkiksi musiikki, valokuvaus tai erilaiset ohjelmanumerot, joihin kannattaa myös varata budjettia.
Miten vierasmäärä vaikuttaa kesähäiden hintaan?
Vierasmäärä on yksi merkittävimmistä kustannuksiin vaikuttavista tekijöistä häitä suunnitellessa. Jokainen lisävieras kasvattaa erityisesti ruoka- ja juomakustannuksia. Ravintolahäiden hinnoittelu muuttuu selvästi vierasmäärän mukaan.
Pienet häät (30-50 vierasta) ovat luonnollisesti edullisemmat järjestää. Intiimimmässä tilaisuudessa kokonaiskustannukset asettuvat tyypillisesti 3000-6000 euron välille. Tällöin hinta per vieras on noin 100-120 euroa sisältäen ruoat ja kohtuullisen juomatarjoilun.
Keskikokoisissa häissä (60-100 vierasta) kokonaisbudjetti nousee yleensä 6000-10000 euroon. Hinta per vieras laskee hieman suuremman volyymin ansiosta, ollen tyypillisesti 90-110 euroa henkilöä kohden. Tämä on yleisin hääjuhlien kokoluokka Suomessa.
Suuret häät (yli 100 vierasta) nostavat kokonaisbudjetin usein 10000-15000 euroon tai jopa yli. Suurissa juhlissa henkilökohtainen kustannus voi laskea noin 85-100 euroon per vieras, mutta kokonaissumma nousee luonnollisesti korkeaksi.
Kuinka säästää rahaa järjestäessä kesähäitä ravintolassa?
Unelmahäät eivät välttämättä vaadi valtavaa budjettia. On useita tapoja järjestää tyylikkäät ravintolahäät kohtuullisemmilla kustannuksilla. Tässä käytännön vinkkejä kustannusten hallintaan:
Sesongin ulkopuolinen ajankohta on yksi tehokkaimmista säästökeinoista. Kesän suosituimpien viikonloppujen sijaan kannattaa harkita arkipäiviä tai touko- ja syyskuuta, jolloin hinnat ovat usein edullisempia. Myös viikonpäivän valinta vaikuttaa – sunnuntai-torstai -häät ovat yleensä huomattavasti perjantai-lauantai -juhlia edullisempia.
Menuvalinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi kokonaiskustannuksiin. Ravintola Haikaranpesässä on tarjolla erilaisia menuvaihtoehtoja eri budjeteille. Buffet-ruokailu on yleensä edullisempi kuin pöytiintarjoilu, ja sesongin raaka-aineiden hyödyntäminen voi tuoda säästöjä.
Juomapuolella kannattaa harkita alkumaljan ja ruokajuomien tarjoamista, mutta siirtymistä maksulliseen baariin illan edetessä. Ravintola Haikaranpesä tarjoaa joustavia pakettiratkaisuja, jotka sopivat erilaisiin budjetteihin.
Somistuksessa voi säästää tekemällä osan itse. Ravintola Haikaranpesän upeat maisemat Espoon Haukilahden vesitornissa luovat jo itsessään näyttävät puitteet, joten somistusta ei välttämättä tarvita runsaasti.
Kesähäiden suunnittelu ravintolassa: Yhteenveto ja aikataulu
Onnistuneet ravintolahäät vaativat huolellista suunnittelua ja aikataulutusta. Kesähäiden järjestäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä suosituimmat päivämäärät täyttyvät nopeasti. Tässä tärkeimmät askeleet häiden suunnittelussa:
- 12-18 kuukautta ennen: Varaa ravintola ja päivämäärä. Suositut kesäviikonloput Ravintola Haikaranpesässä varataan usein jopa vuotta etukäteen.
- 6-9 kuukautta ennen: Neuvottele menuvalinnoista ja tee alustava budjetti. Keskustele juhlapaikan kanssa toiveistasi ja pyydä tarjouksia.
- 3-6 kuukautta ennen: Vahvista vierasmäärä ja menu. Sovi somistuksesta ja mahdollisista lisäpalveluista.
- 1-2 kuukautta ennen: Varmista kaikki yksityiskohdat ravintolan kanssa. Tee lopullinen vahvistus henkilömäärästä ja erikoisruokavalioista.
Ravintola Haikaranpesässä häiden järjestäminen on tehty helpoksi. Luonnonvalosta tulviva näköalaravintola tarjoaa henkeäsalpaavat maisemat yli Espoon ja Helsingin, luoden upeat puitteet kesäisille häillesi. Asiakaspaikkoja on käytössä noin 150, mikä mahdollistaa erikokoisten tilaisuuksien järjestämisen.
Häiden suunnittelussa kannattaa ottaa yhteyttä Ravintola Haikaranpesään mahdollisimman aikaisin. Voit varata ajan tapaamiselle, jossa keskustellaan toiveistasi ja tehdään alustava suunnitelma. Näin häistäsi tulee juuri sellaiset kuin olet unelmoinut, upeissa puitteissa Espoon kattojen yllä.